top of page

Creativiteit onderwijzen

De les en het lesverloop

Met de klas zijn we op maandag 7 maart naar een voorstelling geweest. Dit was de voorstelling Peter en de wolf.

Aan deze voorstelling wilde ik graag een creatieve les koppelen. Via de organisatie kreeg de school een handleiding met een aantal korte lessen om voorafgaand aan de voorstelling te doen.

 

Ook stond er een les om na de voorstelling te doen in. Deze les vond ik alleen een beetje ‘saai’. De les wilde ik creatiever maken. Ik ben op de site opzoek gegaan naar wat er allemaal over de voorstelling opstond. Er stond ook een stuk van het verhaal op beschreven. Het einde van de voorstelling stond op de site genoteerd.

 

'Tijdens de voorstelling vraagt de grootvader van Peter zich af wat er zou zijn gebeurd als Peter de wolf niet gevangen zou hebben. Peter is in dit verhaal stoer, een durfal, om zo in de boom te springen en met het touw de wolf te vangen. Maar wat als hij dat niet had gedaan? Was grootvader dan naar buiten gekomen, had hij uren in de boom gezeten, had de kat wellicht de stoute schoenen aangetrokken? Of hadden de jagers de wolf te pakken gekregen? Of …?' [1]

 

Doordat ik ze liet schrijven over de voorstelling sloot deze opdracht aan bij de leefwereld van alle kinderen. Zij hebben ten slotte allemaal de voorstelling bijgewoond. Op deze manier kon elk kind ook wat schrijven. De eis voor het verhaal was dat zij moesten proberen om één bladzijde vol te schrijven. Dit vertelde ik tegen de kinderen zodat er niet kinderen waren die na twee regels zouden stoppen. Mijn doel was namelijk dat de kinderen gebruik gingen maken van hun creativiteit. Wat zij op gingen schrijven hoefde niet realistisch te zijn. Dit mochten ook verbeeldingen of een fantasie verhaal zijn. Het belangrijkste voor de les vond ik dat de kinderen hun creativiteit probeerde te stimuleren. Niet voor elk kind is het namelijk makkelijk om zomaar een verhaal te gaan schrijven. Dit komt ook mede door het feit dat de kinderen niet vaak een ‘opstel’ schrijven.

 

Aan het begin van de les heb ik het doel van de les verteld. Daarna hebben we kort besproken wat de kinderen van de voorstelling vonden. 

 

Vervolgens heb ik samen met de kinderen nog eens gelezen wat ook alweer het einde van de voorstelling was. Daarna moesten zijn een ander einde schrijven voor de voorstelling.

 

Tot slot heb ik de les samen met de kinderen geëvalueerd.

 

De lesdoelen

Voor de kinderen heb ik de volgende lesdoelen geformuleerd:

·         De kinderen kunnen een verhaal afschrijven door gebruik te maken van hun creativiteit.

 

Creatiewijzer [2]

Aan het begin van de les ben ik gaan kaderen. Wat wil ik gaan doen? Welk doel wil ik eraan koppelen?

Vervolgens ben ik gaan focussen. Wat kan ik doen om dat doel te bereiken?

Ik ben vervolgens gaan divergeren. Ik ben ideeën gaan bedenken voor mijn les.

Ondertussen ben ik ook aan het verbeelden. Hoe komt mijn les er dan uit te zien?

Vervolgens ben ik gaan convergeren. Uit de ideeën die ik had over mijn les heb ik een keuze gemaakt. Daarna heb ik de didactische route gemaakt en ben ik de les gaan vormgeven.

Tot slot heb ik de les gegeven en heb ik de les dus gepresenteerd.

 

Reflectie

Ik ben trots op het resultaat dat ik bereikt heb. Elk kind is namelijk begonnen met schrijven! Wat ik jammer vind is dat sommige kinderen een ‘opstel’ schrijven als iets stoms zien. De kinderen gaven aan dat dit komt door het feit dat ze meestal moeten gaan schrijven over onderwerpen die zij helemaal niet leuk vinden. Tuurlijk zitten er nog een hele hoop ontwikkelpunten in mijn les. Zo wil ik de volgende keer mijn les nog creatiever maken door er nog een ander vak aan te koppelen. Verder wil ik de schrijfopdracht functioneler maken. Bijvoorbeeld dat we samen het best geschreven einde kiezen en dat we vervolgens samen met de kinderen een brief schrijven waarin we het einde opsturen naar de organisatie. Tot slot wil ik meer gaan doen met het eind resultaat. De verhalen zijn nu eigenlijk gewoon terug de kast in gegaan. Ook dit zorgt er natuurlijk voor dat de kinderen het idee hebben dat het een nutteloze opdracht is.

 

[1] Kunstbalie. Muziek: Peter en de wolf. Geraadpleegd op 31 maart 2016, http://klunky.nl/artikel/peter-en-de-wolf

[2] 

Droichead. Geraadpleegd op 2 april 2016, http://www.droicheadfrc.ie/page30.html

Pronty: zelfklevend reflectie materiaal. Geraadpleegd op 2 april 2016, http://www.pronty.nl/zelfklevend-reflectie-materiaal/

© 2023 by Sasha Blake. Proudly created with Wix.com

bottom of page