Creative gossip girls
Annelieke-Lotje-Lotte-Kelly-Madelief-Mara
Wie ben je?
Ik ben Annemarie van Bokhoven en ik ben vanaf mijn 19de juf. Inmiddels 35 jaar dus, want ik ben 5 jaar thuis geweest i.v.m. mijn eigen kinderen. Ik ben gek op kinderen en hun spontane gedrag en oog voor detail. Ik kan voor een klein deel bijdragen aan het opgroeien tot een ‘goed mens’. Leerstof is voor mij niet het belangrijkste en al zeker niet de resultaten van allerlei toetsen. Waar het mij om gaat is dat een kind, naast leerstof, leert om goed in zijn of haar vel te zitten waardoor ze tot ontwikkeling kunnen komen. Daarnaast geef ik hen graag waarden en normen mee en een sociaal voelend vermogen en liefst ook nog hoe ze leren om zorg te dragen voor mens, dier en natuur.
Wat versta je onder een creatieve leerkracht?
Niet alleen iemand die goed is in knutselen, maar iemand die kan inspelen op het moment van alledag. Elk kind en elke dag is keer op keer anders en je kunt nog zoveel voornemens hebben om jouw dag vol te plannen met allerhande activiteiten en leerdoelen, maar mijn ervaring is dat het altijd anders loopt. Een soepel kunnen en willen hanteren van het lesplan is voor mij daarom een must. De kinderen zelf zorgen grotendeels voor de leerstof van die dag. Wanneer je goed naar kinderen luistert en kijkt komen er steeds verrassende dingen naar voren die niet in de boeken beschreven staan.
Vind je jezelf een creatieve leerkracht? Waarom wel of niet?
Qua knutselgedrag vind ik mezelf een doodnormale leerkracht en zal ik niet veel anders zijn dan de gemiddelde leerkracht. Maar ik geef de kinderen veel keuzevrijheid en daardoor moet je wel creatief om kunnen gaan met hetgeen ze doen. Je moet kunnen inspelen op dat wat er op dat moment gebeurt en ik denk wel dat ik daar redelijk bedreven in ben.
Vind je creatief onderwijs belangrijk? Waarom wel of niet?
Jazeker is dit erg belangrijk. Elk kind heeft iets waar hij of zij goed in is en dat kan er alleen maar uitkomen wanneer ze het ook mogen laten zien en uitproberen. Wanneer je hen heel de dag allerlei zaken opdringt en hen in een keurslijf stopt, dan is er van eigen initiatief, inzicht en creativiteit geen sprake. Bovendien kun je juist goed gebruik maken van meervoudige intelligenties door elk kind in zijn of haar waarde te laten. Het ene kind leert gemakkelijker middels muziek en het andere is gek op rekenen b.v.
Wat doe jij om je lessen creatief te maken?
Door goed naar kinderen te kijken en te luisteren zie je van alles wat er leeft. En daar probeer ik deels mijn werk op aan te passen. Uiteraard werken wij ook met doelen en die worden natuurlijk verweven in het geheel, maar als je ziet dat een of meerdere kinderen behoefte hebben aan b.v. grotere getallen of een werkje op hoger niveau, dan pas ik daar mijn reken- of andere les op aan.
Vind je het belangrijk om de creativiteit van de kinderen te stimuleren? Waarom wel of niet?
Jazeker s dit belangrijk. Wanneer je hen geen ruimte geeft om zelf te denken en te doen zal er ook geen creativiteit komen. Materialen en mogelijkheden aanbieden is hierbij van belang.
Op welke manier probeer jij creativiteit bij de kinderen te stimuleren?
Door hen veel vrijheid (natuurlijk wel op een goede manier, dus niet een losgeslagen ongecontroleerde manier van lesgeven) te geven waardoor ze uit zichzelf ideeën krijgen en zich ook durven te uiten. Ook het bijbrengen ‘dat niets fout is maar dat alles een eigen kunstwerk van elk kind is’ ( op welk niveau dan ook) en dat het eigen werk dus ook altijd gewaardeerd wordt.
“Geef kinderen de ruimte en je zult vruchten kunnen plukken”.