Creative gossip girls
Annelieke-Lotje-Lotte-Kelly-Madelief-Mara
Wat versta je onder een creatieve leerkracht?
Een leerkracht die de lessen en stof zo weet te bespelen dat in (bijna) elke les iets anders/verrassends zit. Zo blijft er afwisseling voor de leerlingen, maar ook voor de leerkracht zelf. De leerkracht heeft hiervoor wel kennis van de kerndoelen (tule.slo.nl) én de methodedoelen nodig. De methodedoelen zijn een interpretatie van de kerndoelen, maar wel een doorgaande leerlijn waarmee in de school gewerkt wordt.
Daarnaast heeft deze leerkracht een set werkvormen en verwerkingsvormen nodig om de lessen aan te passen. Deze leerkracht kan de lessen passend maken voor het lesdoel, voor de doelgroep en voor het moment.
Vind je jezelf een creatieve leerkracht? Waarom wel of niet?
Ja en nee. Ik denk dat ik dit zeker in me heb en hier ook behoefte aan heb. Helaas laat ik op dit moment andere taken (en dat zijn er veel…) roet in het eten gooien. Op dit moment vind ik dat ik dit zelf te weinig doe. Vandaar de nee.
Deze lessen vergen een goede voorbereiding en dat vraagt een omslag van je manier van werken. Veel lessen weet je wel/ken je wel en draai je op methode/kennis/ervaring. Dat moet anders. Gelukkig kan ik dit en weten steeds meer collega’s mij ook te vinden voor tips/adviezen. Vandaar de ja.
Vind je creatief onderwijs belangrijk? Waarom wel of niet?
JA! In de breedste zin van het woord. Want hoe creatief is je onderwijs als alle leerlingen uit werkvorm a of b moeten kiezen? Maar het onderwijs kleuren naar de behoeften van leerlingen, lesdoel en moment is cruciaal. Daarnaast is het belangrijk om leerlingen zelf keuzes te leren maken. Welke vorm van verwerken past bij jou? Het stukje identiteit in het onderwijs.
Wat doe je om je lessen creatief te maken?
Ik probeer te schrappen. Dit doe ik door de kerndoelen te bekijken. Door meer ruimte in les en een helderder lesdoel, kan ik bewuster lesgeven. Hierdoor heb ik ook meer ruimte om werkvormen toe te passen. Daarnaast probeer ik leerlingen ook bewust te maken van wat ze doen. Daar waar ik het verantwoord vind eigen keuzes te laten maken. Zelf kiezen hoeveel sommen de leerlingen maken bijvoorbeeld. Dat laatste is niet perse creatief, maar zorgt wel voor eigen verantwoordelijkheid en vorming van keuzes bij leerlingen.
Vind je het belangrijk om de creativiteit van de kinderen te stimuleren? Waarom wel of niet?
Ja, absoluut. Dan bedoel ik hier vooral het stukje identiteit ontwikkelen. Door te weten wat bij je past, kun je goede keuzes maken. Daarnaast hoop ik dat leerlingen zien en ervaren dat leren leuk is door het steeds aan te passen. Ik hoop dat ze zelf op zoek gaan naar oplossingen later. Oplossingen die niet gelijk voor de hand liggen, maar die wel bij hen passen. Daarnaast hoort hier ook een stukje expressie bij. Je uit kunnen drukken en je uit durven drukken. Het liefst op een manier die bij je past.
Op welke manieren probeer jij creativiteit bij de kinderen te stimuleren?
Deze vraag heb ik eigenlijk al wel beantwoord in de bovenstaande vragen. Wat ik buiten die zaken nog meeneem zijn de 21st century skills. Een set vaardigheden die leerlingen nodig hebben om zichzelf staande te houden en zich te ontwikkelen binnen onze steeds veranderende maatschappij. Deze vlakken probeer ik terug te laten komen in mijn onderwijs. Doelen stellen, werk schrappen, bewuster lesgeven en werkvormen/verwerkingsvormen toepassen. Leerlingen bewust laten worden van zichzelf en de keuzes die ze hebben/maken. Door deze zaken toe te passen kun je meer begeleider zijn dan kennisoverdrager. Door deze nieuwe rol heb je meer tijd voor gesprek met leerlingen en observaties.