top of page

Creatieve leerkracht

 

Wanneer ben je een creatieve leerkracht en hoe kun je bewijzen dat je er een bent? Creativiteit is het loslaten van bestaande patronen en deze vervangen door nieuwe en originele, oftewel anders dan de standaard.

 

Eigen ontwerp

Afgelopen periode ben ik tijdens de stageweken in groep 1/2 onder andere bezig geweest met mijn groei als creatief onderwijzer. Een creatief onderwijzer kan lessen zelf ontwerpen, de nieuwsgierigheid van de kinderen prikkelen gedurende de les en pendelt in de didactische route. Zo ben ik begonnen met een rekenles aan de hand van 21st century skills: het leren tellen en herkennen van getalsymbolen en getalbeelden. Deze les heb ik zelf ontworpen op Gynzy. De les heb ik op het Digibord gegeven, waardoor alle kinderen de vragen op het bord konden oplossen en dus betrokken bleven. Hiernaast zie je enkele voorbeelden van mijn les.

Naast deze rekenles heb ik ook een gymles naar eigen ontwerp gemaakt. De kinderen waren al bezig met het thema ‘familie’. Hier wilde ik in de gymles verder op ingaan. Ik ben begonnen met het spel ‘Moeder hoe laat is het’. Tijdens dit spel leren de kinderen goed naar elkaar te luisteren. Er kunnen veel kinderen aan de beurt komen en ze zijn veel in beweging. Daarna ben ik verder ingegaan op de taalles van de dag ervoor. De kinderen moesten bij oma op bezoek komen, maar de weg naar oma was niet zo makkelijk. Het was een hindernisbaan waarbij ze moesten balanceren, glijden, klimmen en zigzaggen naar oma toe. Dit zijn verschillende voorbeelden van de kerndoelen beweginsonderwijs voor groep 1/2. Deze les is vooral goed geweest voor de creativiteit bevorderende factoren het klassenklimaat en het inschakelen van de zintuigen van de kinderen.

 

Om onder andere mijn zelf ontworpen lessen te maken ben ik bezig geweest met verschillende stappen uit het creatief proces. Om te beginnen ben ik gaan kaderen. Wat is het lesdoel dat ik aan deze les wil koppelen? Daarna ben ik gaan waarnemen en divergeren. Wat kunnen de kinderen al en wat zijn leuke ideeën op hun niveau? Als laatste ben ik gaan convergeren, vormgeven en presenteren. Uit mijn ideeën heb ik een keuze gemaakt, deze heb ik vormgegeven op papier en in het lokaal en uiteindelijk heb ik de les uitgevoerd/gepresenteerd.

Nieuwsgierig
 

Een creatieve les hoeft natuurlijk geen zelf verzonnen les te zijn. Een les is ook creatief als je de kinderen nieuwsgierig weet te maken, zodat ze meer betrokken zijn bij de les en de stof beter onthouden. Dit heb ik deze periode gedaan door middel van creatieve haltes in mijn lessen. Om te beginnen heb ik een rekenles gegeven. Voor de les heb ik drie verschillende afbeeldingen gezocht die paste in de leefwereld van de kinderen (Disneyprinsessen, draken en Minions). Deze afbeeldingen heb ik, per afbeelding, op een A4-papier geprint. Deze papieren heb ik in tien stroken geknipt. Voor de kinderen van groep 1 heb ik deze stroken genummerd van 1 tot en met 10 en voor de kinderen van groep 2 van 10 tot en met 20. Tijdens de les kregen alle kinderen een strook. Deze moesten ze van 1 tot en met 10 of van 10 tot en met 20 een voor een in de goede volgorde op de mat leggen. Van tevoren wisten ze nog niet wat er op de afbeeldingen stond, waardoor ze tijdens de les enorm nieuwsgierig raakten, goed meededen en elkaar ook goed hielpen en aanmoedigden. Deze les sluit ook aan bij het sociaal-constructivisme volgens Vygotski: ‘’Kinderen zijn verantwoordelijk voor hun eigen en het groepsresultaat.

 

Ook heb ik een taalles gegeven in het thema ‘familie’. Als inleiding van de les had ik verschillende spullen die in huis te vinden zijn in het midden van de kring gelegd. De kinderen zagen dit gelijk toen ze de klas binnenkwamen. Dit maakte ze meteen nieuwsgierig. Als begin van de les heb ik ze eerst naar de spullen laten kijken en heb ik ze gevraagd waar de les over zou gaan. De didactische route is begonnen bij de leerling, om vervolgens verder te gaan naar de leerstof. De kinderen hebben hun analytische vaardigheden geoefend. De brainstorm van de kinderen liet ik overlopen in de inleiding van de les. Ik vertelde de kinderen dat de les over ‘op bezoek gaan’ gaat. Tijdens de les pendelde ik tussen de leefwereld, de leerling en de leerstof door te vragen naar eigen ervaringen. Als afsluiter van de les heb ik nog een aantal kinderen een rollenspel laten doen over het thema ‘verjaardag’, wat ook weer aansluit bij de leefwereld van de kinderen. De leertheorie betekenisvol leren van Ausubel ondersteund het ingaan op de leefwereld van kinderen in een les. 

© 2023 by Sasha Blake. Proudly created with Wix.com

bottom of page