Creative gossip girls
Annelieke-Lotje-Lotte-Kelly-Madelief-Mara
Creativiteit lesgeven
Om creativiteit les te kunnen geven moet je rekening houden met drie verschillende fasen: de inlevingsfasen, het creatief denken en de uitwerkingsfasen. Door middel van een les en een activiteit ben ik hier afgelopen periode mee aan de slag gegaan mijn stageklas, groep 1/2.
De inlevingsfasen heb ik het beste naar voren laten komen in de luisteractiviteit. Hiervoor heb ik aan vier kinderen een stukje uit het boek ‘Van oma mag dat wel’ van Carry Slee voorgelezen. Het verhaal ging over kamperen. De kinderen hebben hiernaar geluisterd met hun ogen dicht. Hetgeen waar ze aan dachten tijden het voorlezen mochten ze vervolgens tekenen. De kinderen hebben hierbij eerst nagedacht over wat de opdracht was door te kaderen. Hierna hebben ze door te waarnemen de informatie verwerkt, om zich vervolgens te kunnen focussen op hun eigen beeld bij het verhaal. Door het verbeelden van de tekst uit het verhaal en het divergeren hebben de kinderen aandacht besteed aan het creatief denken. De kinderen hebben niet zozeer geëxperimenteerd, maar zijn vrijwel meteen verder gegaan met de volgende uitwerkingsfasen convergeren, vormgeven en presenteren. Ze hebben het idee dat in hun hoofd zat uitgewerkt op papier. Gedurende het tekenproces zijn daar nog verschillende ideeën aan toegevoegd.

Naast de luisteractiviteit heb ik ook een les gegeven om de creativiteit bij de kinderen te stimuleren. Als inleiding van de les heb ik wederom een verhaal voorgelezen, nu echter voor heel de klas en een zelfverzonnen verhaal. Het ging over een meisje dat ging schilderen en ontdekte dat ze van een simpele stip (cirkel) heel veel kon maken. Dit was ook de opdracht voor de kinderen. Ze kregen een cirkel in een kleur naar keuze en hier gingen ze iets van maken. De inlevingsfasen zijn mooi naar voren gekomen in het waarnemen en focussen, oftewel het luisteren naar het verhaal en het bedenken wat ze gaan doen. Dit loopt over in het bedenken van heel veel ideeën oftewel divergeren en verbeelden, wat samen het creatief denkproces maakt. Na het experimenteren, convergeren en vormgeven, door middel van het kiezen en maken van een knutsel/schilderij, hebben de leerlingen aan bijna alle uitwerkingsfasen gewerkt. Om deze nog compleet te maken hebben ze, toen ze klaar waren, de knutsel of het schilderij aan mij gepresenteerd. Ze hebben verteld wat ze gemaakt hebben en wat er verder allemaal te zien was.

Wat ik graag nog wil leren om de creativiteit van kinderen verder te stimuleren is het toepassen van deze stimulatie in bijvoorbeeld een rekenles. Een rekenles heeft vaak een erg gericht doel, waar je dan makkelijk direct je les op focust. Dit is eigenlijk zonde, omdat een vak als rekenen in zo ongelooflijk veel dingen terug komt, dat je ook hierin de kinderen kunt stimuleren creatief te denken. Daarnaast wil ik nog leren een les niet te geforceerd te maken. Uit puur enthousiasme ben ik geneigd toch veel eisen te stellen aan mijn les, terwijl dat nou net niet de bedoeling is.
In deze laatste les bijvoorbeeld had ik beter de kinderen een vrije keuze kunnen laten maken in grootte van de cirkel en hoeveel cirkels ze gebruikten.