top of page

Taalles groep 8

 

De aanslagen in Brussel waren het gesprek van de week. Ik vond dat dit niet onopgemerkt voorbij mocht gaan, omdat het erg dichtbij is. Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, je moet er op voorbereid zijn. De leerlingen in groep 8 vinden het moeilijk om een brief te schrijven. Een idee schoot mij te binnen: ik laat de kinderen een brief schrijven aan de daders of aan de nabestaanden/slachtoffers. Sommige leerlingen vinden het eng en durven niet te schrijven naar de daders, vandaar dat ik twee opties gegeven heb. Ik heb ze een opzet gegeven voor het maken van een brief (zie onderaan).

 

Ik liet eerst aan de leerlingen een filmpje zien over Brussel,en  daarna hebben we erover gepraat in de klas. We hebben samen de criteria doorgenomen waarna ze in klad op mochten schrijven wat ze in de brief wilden verwerken, de leerlingen gingen divergeren[1]. Nadat ze heel veel verschillende mogelijkheden opgeschreven hadden, gingen ze convergeren en zichzelf focussen op een bepaald onderwerp voor de brief.[2]

 

Ik heb bovenaan beschreven dat ik wilde werken aan het geven van halfopen opdrachten. Ik heb de leerlingen twee keuze mogelijkheden gegeven aan wie ze de brief mogen schrijven. De leerlingen mogen zelf bedenken wat ze in de brief willen schrijven:

  • Willen de leerlingen hun gevoel uiten?

  • Willen de leerlingen vragen stellen over waarom of hoe?

  • Willen de leerlingen aan een specifiek iemand schrijven of aan ‘allemaal’?

Dit zijn allemaal vragen die per leerling verschillend wordt. Niemand schrijft hetzelfde.

 

De leerlingen mogen bij deze opdracht hun eigen creativiteit en fantasie gebruiken. Ik heb de leerlingen geen voorbeeld brief laten zien omdat ze anders imiteren, dat is immers het makkelijkst. Onderaan de opzet van de brief heb ik een aantal belangrijke punten gezet, waar de leerlingen op moeten letten.

 

Iedereen heeft wel een mening over de aanslagen waardoor ik hier graag een opdracht mee wilde doen om de creativiteit van de leerlingen te stimuleren. Ik wilde dit in een brief doen omdat sommige leerlingen het lastig vinden om te discussiëren en te praten met mede leerlingen over heftige gebeurtenissen zoals deze.

 

Als ik zo’n les nog een keer zou willen geven, kan ik samen met de leerlingen een brief opstellen. Als iedere leerling een zin mag schrijven achter elkaar op het Digibord. Zo maak je samen met de leerlingen een hele mooie brief, een goed voorbeeld hoe het moet. Verder schep je een veilig klimaat, het is wel een heftig onderwerp en dat is erg fijn als je dat samen met je klas kan delen en erover kan praten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Jong. L.M.L De. (2014) Zicht op creatieve processen incl. Creatiewijzer, Breda

 

[2] Jong, L.M.L, De. (2014) Zicht op creatieve processen incl. Creatiewijzer, Breda

© 2023 by Sasha Blake. Proudly created with Wix.com

bottom of page