Creative gossip girls
Annelieke-Lotje-Lotte-Kelly-Madelief-Mara
Aardrijkskundeles groep 7
In de didactische route (zie foto) zie je hoe mijn les is opgebouwd. Ik heb verteld dat we een practicum gingen doen. Ik heb niet verteld waar het over ging, maar ik had bekertjes met de ‘delfstoffen’ in de klas gezet zodat de leerlingen al konden kijken. Ze konden bedenken wat we zouden gaan doen, de leerlingen zijn aan het fantaseren met de bekertjes en waren erg nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid kan worden omschreven als een bewuste toestand van niet weten of kunnen op een bepaald moment.[1] De leerlingen vinden uitdaging en interesse in het brainstormen over wat we gaan doen.
De leerlingen nemen tijdens de filmpjes waar dat er een probleem is met delfstoffen, het raakt namelijk op. De leerlingen gaan kaderen[2], ze hebben verschillende problemen per delfstof waar ze een oplossing bij moeten bedenken, wat is het? Wat kan ik ermee doen? En wat voor vervangbare stof is er, die dezelfde taken kan verrichten als deze delfstoffen?
Ik heb specifiek gekozen om het practicum aan het einde van de les te doen omdat ik erg drukke kinderen in de klas heb die ik dan weer lastig aan het werk krijg. De leefwereld van de kinderen kwam erg overeen met het practicum. Er zijn een aantal punten waarom het aansluiten op de leefwereld erg belangrijk is:
-
Als schools leren wordt verbonden met gebeurtenissen buiten school, leren de kinderen gemotiveerder en blijft het beter hangen.
-
Als de leerlingen op school iets leren, wat ze in het dagelijks leven meemaken, is de motivatie om te leren aanzienlijk hoger, dit komt omdat ze het gevoel hebben iets nuttigs te leren.[3]
Doordat ik meerdere haltes in mijn didactische route heb gebruikt ,heb ik een mooie creatieve les gemaakt om de leerlingen bij de les te betrekken en creatief, fantasierijk en samenwerkend[4] te stimuleren. Voor de volgende keer zou het een uitdaging zijn om het practicum tussendoor te doen. Dit is een uitdaging om de leerlingen daarna weer aan het werk te krijgen. Dit kan ik doen door vantevoren duidelijke afspraken met de leerlingen te maken.
[1] Kashdan, T. (2009) Nieuwsgierig? Houten: Het spectrum
[2] Jong, L.M.L. De, (2014) Zicht op creatieve processen, Breda
[3] Munnik, C. De. & Vreugdenhil, K. (2012) Ontwerpen van onderwijs. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers bv
[4] Bode, J. DE & Nijman, J. (2014) Hoe bedenk je het?! Bussum: Uitgeverij Coutinho bv


