Creative gossip girls
Annelieke-Lotje-Lotte-Kelly-Madelief-Mara

Handvaardigheid les groep 2/3
De eerste stageweek in groep 2/3, heb ik een handvaardigheid les gegeven aan beide groepen. Deze les moest iets te maken hebben het thema familie, die onder andere die week centraal stond in de groep. Met dit in mijn achterhoofd wilde ik een creatieve les geven, waarbij ik de kinderen ook stimuleerde om creatief te denken.
De brainstorm
De les heb ik samen met mijn moeder bedacht. Deze les heb ik ook neergelegd in het 9 stappen model[1].
Ik ben samen met mijn moeder gaan brainstormen over de activiteit. Als eerste ben ik begonnen met het kaderen, dus het bedenken wat ik zou gaan kunnen uitvoeren als activiteit. Het moest iets te maken hebben met het thema familie.
Vervolgens ben ik samen met mijn moeder gaan waarnemen. Ik heb bedacht wat de kinderen al kunnen, dus qua knippen, plakken, lijmen etc.
Ook ben ik gaan focussen op een aantal activiteiten. Ik had voor mezelf een paar leuke opdrachten bedacht, en ben daar verder over gaan nadenken.
Daarna ben ik gaan divergeren en verbeelden over de vele ideeën die ik had bedacht. Ik kwam samen met mijn moeder eigenlijk op best veel ideeën, maar die toch niet zo’n goed idee bleken te zijn. Ik heb daarna dus geconvergeerd. Ik heb uit de vele ideeën die we hadden bedacht, een idee gekozen. Nadat ik een idee gekozen had, ben ik weer gaan verbeelden. Ik kreeg ideeën over de kleur van het papier, het benoemen van de familieleden etc. Ook heb ik geëxperimenteerd. Ik heb het zelf uitgetest, en kwam er snel achter dat een idee toch niet zo goed werkte. Vervolgens heb ik het idee aangepast en nogmaals gemaakt. Ik heb tot slot gepresenteerd aan mijn moeder en aan de kinderen.
Na veel te hebben gebrainstormd ben ik uiteindelijk op het idee gekomen om de kinderen huizen te laten maken, waarin ze hun eigen familieleden mochten tekenen/ knutselen. De kinderen vonden het idee heel erg leuk, en hebben hun creativiteit mooi verwerkt in het knutselwerk. Wat me wel opviel, was het dat de meeste kinderen dezelfde soort vormen hadden gebruikt. Ik had van tevoren een aantal voorbeelden van huizen laten zien. Hierdoor merkte ik dat de meeste kinderen een beetje dezelfde vorm hadden.
Wat maakt deze les een creativiteit bevorderende les?
Deze les stimuleert het creatief denken bij de kinderen, omdat de kinderen heel vrij waren in het uitvoeren van de activiteit. Ze mochten zelf kiezen wat voor kleuren en papier ze wilden gebruiken. Alleen de ondergrond heb ik voor ze bedacht. Op deze manier konden ze helemaal zelf kiezen wat voor huis ze zouden knutselen. Ook de binnenkant invullen was helemaal vrij. De kinderen waren op het begin veel aan het divergeren[2]. Ze hadden allerlei ideeën in hun hoofd, en sommigen kwamen er moeilijk uit, en wisten niet zo goed wat ze in hun huis wilde. Na een gesprekje met een aantal kinderen, gingen ze convergeren[3]. Ze gingen een idee uitwerken en uitvoeren. Het eindresultaat van de kinderen is een werkje met creativiteit met een kleine c.
Ook heb ik erg gependeld in de didactische route. Ik ben van de leerstof over gegaan naar de leerling en de leefwereld. Deze handvaardigheid activiteit sluit erg aan bij de leefwereld van het kind, omdat het echt over hun eigen huis en familie ging. Kinderen leren heel veel in en uit hun dagelijkse leven, ook buiten het schoolgebouw.[4]
Voor een volgende les, zou ik nog wat meer over het onderwerp willen praten met de kinderen. Ik zou ze nog een aantal vragen kunnen stellen over woningen, en wat daar zo belangrijk aan is. Op deze manier zijn ze nog meer bezig met het gene wat ze aan het knutselen zijn.
[1] de Jong, L.M.L (2012) Creativiteitsontwikkeling binnen het onderwijs, Breda
[2] de Jong, L.M.L (2012) Zicht op creatieve processen incl. creatiewijzer, Breda
[3] de Jong, L.M.L (2012) Zicht op creatieve processen incl. creatiewijzer, Breda
[4] Munnik de, C en Vreugdhenhil, K (2012) Ontwerpen van Onderwijs. Groningen/ Houten: Noordhoff Uitgevers BV

