top of page

Herhalen nieuwe letter groep 2

 

Met het inplannen van de activiteiten voor de stageweek, zag ik dat ik de nieuwe letters ging herhalen op de dag dat het paasviering was op school. Ik had de stageweek ervoor ook al een nieuwe letter aangeleerd, en gemerkt dat de kinderen niet zo geboeid waren. Ik had namelijk een website op het Digibord, maar dit hadden ze al vaker gedaan, het was dus niet zo bijzonder meer. Ik wilde het dit keer anders doen. Een eigen creatieve les, helemaal afgestapt van de methode.

 

De brainstorm

Met de gegevens die ik had, ben ik een eigen les gaan bedenken. Ik wilde een activiteit rond het thema Pasen, waarbij de kinderen geboeid waren. Ik had gemerkt dat ze de vorige keer niet zo geboeid waren, dus hier wilde ik verandering in brengen.

Bij Pasen hoort natuurlijk paaseieren zoeken, dus ik kwam op het idee om paaseieren te beplakken met allerlei woorden. In die woorden kwamen onder andere de letter L en OO in, die ze die les moesten herhalen.  Het idee was om dan de eieren te verstoppen door heel het lokaal, en de kinderen ze te laten zoeken. Vervolgens moesten ze de woorden in de juiste bak leggen. Hierdoor waren ze ook erg bezig met het woord en de letters, precies wat de bedoeling was van de les.

 

Wat maakt deze les creatief?

Deze les was creatief, omdat ik door middel van creativiteitbevorderende factoren en werkvormen[1] de kinderen geboeid en actief heb laten mee doen bij de les. De kinderen hebben samengewerkt, dit onder andere bij het zoeken van de eitjes. Ze hebben elkaar geholpen met het zoeken. Ook hebben de kinderen alleen gewerkt. Na het zoeken van de eieren heb ik samen met de kinderen de gevonden eieren besproken.

 

Wat ik nog had kunnen doen om de les creatiever te maken, was het toevoegen van een handvaardigheid activiteit. Nu hielden de kinderen de eieren vast in hun handen, maar ik had ze ook een paasmandje kunnen laten knutselen. Hierin zouden ze dan de eieren in kunnen doen. Zo had ik een taalactiviteit kunnen combineren met een handvaardigheid activiteit.

 

 

 

 

 

 

 

 

[1]  de Bode, J. en Nijman, L. (2014)  “Hoe bedenk je het, creatief denken in het basisonderwijs”, Uitgeverij Coutinho, Bussum

© 2023 by Sasha Blake. Proudly created with Wix.com

bottom of page