top of page

Verkeersles groep 3

 

De verkeerslessen in groep 3 zijn altijd een beetje hetzelfde. De kinderen bespreken eerst altijd het handboek, met daarin een verkeerssituatie. Vervolgens maken ze de opdrachten uit het boek, en dan is de les weer klaar. Toen ik een verkeersles ging geven aan groep 3, besloot ik het op een andere manier te doen. Ik wilde een creatieve halte toevoegen aan de les.

 

De brainstorm

Zoals ik al zei, wilde ik eens iets anders doen dan wat de kinderen gewend zijn. Ik wilde de les voor de kinderen aantrekkelijk maken. Na veel denken en kijken in boeken, was ik niet veel opgeschoten. Ik besloot om op internet te gaan kijken naar tools voor op het Digibord, ook wel te verstaan als 21st-century skills[1]. Uiteindelijk kwam ik uit op Gynzy, een site waarop veel lesideeën en tools staan voor het Digibord. Daarop stonden ook allerlei tools voor verkeer. Eenmaal een goede tool gevonden, ben ik aan de slag gegaan met het maken van een verkeerssituatie. De verkeerssituatie moest gaan over het veilig buiten spelen op straat. Ik heb een aantal verkeersdeelnemers toegevoegd, en zou later aan de kinderen vertellen wat die deelnemers precies aan het doen zijn.

                                                                                                                                                                                               

Wat maakt deze les creatief?

Deze les was creatief, omdat ik er een creatieve halte aan toe heb gevoegd. Normaal gesproken krijgen de kinderen les vanuit de methode, maar ik wilde het interactiever maken.

Doordat ik de tool samen met de kinderen heb besproken, waren de kinderen meer betrokken bij de les. De kinderen gaven goed antwoord op de vragen die ik ze stelde, maar voor mijn gevoel kon er nog iets meer bij. Ik heb met deze tool wel een creatieve halte toegevoegd, maar ik had er nog meer mee kunnen doen. Nadat de kinderen deze tool hebben gezien samen met mij hebben besproken, zijn we verder gegaan naar de opdrachten in het werkboek. Achteraf gezien had ik er nog iets aan kunnen koppelen, bijvoorbeeld een werkblad over de verkeerssituatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                 Een screenshot van de tool op Gynzy.nl[2]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] de Jong,  L.M.L  (2012) Creativiteitsontwikkeling binnen het onderwijs, Breda

 

[2] https://www.gynzy.com/nl/#!/items/overige/verkeerstool/4/78

© 2023 by Sasha Blake. Proudly created with Wix.com

bottom of page