top of page

Creativiteit in het basisonderwijs is naar mijn mening erg belangrijk. Een inspirerende quote van Picasso luidt: “Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt”. Ik vind dat deze quote goed verwoord hoe het is. Iedereen heeft als kind van allerlei ideeën, fantasieën en verbeeldingen gehad. Jonge kinderen zijn nog erg fantasie- en vindingrijk.[1] Maar doordat er vaak van je verwacht wordt in bepaalde patronen en hokjes te denken op school gaat dat vaak verloren.

Er is niet één duidelijke definitie van creativiteit, maar voor mij komt de volgende dicht in de buurt: “Creativiteit (Lat. Creatio = scheppen) is het vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke oplossingen voor bestaande problemen te vinden.”[2] Vaak denken mensen dat creativiteit inhoudt dat je mooi kan tekenen of iets dergelijks, maar ik denk dat dat absoluut niet waar is. Nieuwe dingen kunnen verzinnen, probleemoplossend denken en originele creaties maken hoort er naar mijn mening veel meer bij. En ik denk dat dit op de basisschool veel kan worden toegepast.
De rol van de leerkracht is niet alleen om kinderen de inhoud van vakken bij te brengen maar ook om een fijn klassenklimaat te creëren en kinderen te helpen bij hun ontwikkeling.

Ik denk dat creatief denken belangrijk is omdat het ons kan helpen verder te denken dan alleen kennis. Kennis is je cognitieve vermogen, je leert iets en kunt het later reproduceren. Maar bij creatief denken gaat het erom wat je met die kennis gaat doen. Als kinderen niet creatief leren denken, of niet worden gestimuleerd creatief te denken, gaan ze veel beperkter denken en zullen ze veel minder innovatief zijn. En innovatie, flexibiliteit en een open mind zijn juist begrippen die de arbeidsmarkt later ook nodig heeft. Zonder innovatie komen we nooit verder.

Er zijn verschillende creativiteitbevorderende factoren.[3] De belangrijkste daarvan vind ik een creativiteitbevorderende leerkrachtattitude en creativiteit bevorderende leerinhoud en werkvormen. Door als leraar te staan voor creativiteit en dat te stimuleren bij kinderen kom je al heel ver. Ook door verschillende werkvormen te gebruiken en voor veel afwisseling te zorgen tijdens je lessen zorg je ervoor dat de kinderen niet in een dagelijkse sleur blijven hangen maar scherp blijven. Natuurlijk zijn er ook lessen waarbij creatief onderwijzen lastig is, en het creatief denken mag ook zeker niet ten koste gaan van de inhoud van de vakken. Maar ik denk dat creativiteit en kennis opdoen makkelijk samen kan gaan.

 

Ik hoop dat ik met mijn eigen creativiteit anderen kan inspireren om creatief te denken. Want zoals Mihaly Csikszentmialyi zegt: “Want onze toekomst is hoe dan ook nauw verbonden met de menselijke creativiteit. De uitkomst zal goeddeels worden bepaald door onze dromen en onze inspanningen om die dromen te verwezenlijken.”

 

 

Investeren in de creativiteit van kinderen biedt ons een betere toekomst.
– Madelief van Gils

 

 

 

[1] Hoogeveen, K. (2016). Creativiteit bij jonge kinderen stimuleren. Geraadpleegd op 1 april 2016. http://www.versterkhetjongekind.nl/uploads/expertise/kwaliteitskaart_creativiteit_print.pdf

 

[2] Bode, J. van, & Nijman, L. (2014). Hoe bedenk je het?! Creatief denken in het basisonderwijs. Bussum: Coutinho. Blz. 15

 

[3] Bode, J. van, & Nijman, L. (2014). Hoe bedenk je het?! Creatief denken in het basisonderwijs. Bussum: Coutinho. Blz. 37

Belang creativiteit in basisonderwijs

© 2023 by Sasha Blake. Proudly created with Wix.com

bottom of page