Creative gossip girls
Annelieke-Lotje-Lotte-Kelly-Madelief-Mara
Geschiedenisles Columbus
Inhoud les en leerdoelen.
De les die ik gaf ging over Columbus, het leerdoel voor de leerlingen was dat ze aan het eind van de les weten wie Columbus nou was en hoe hij precies gevaren heeft en waarom. Mijn eigen leerdoel was als volgt: “Ik wil zelf een geschiedenisles kunnen ontwerpen zonder gebruik te maken van de methode maar hierdoor alsnog de stof duidelijk uit te kunnen leggen aan de kinderen. Dit leerdoel sloot zowel bij de vakdidactische als bij de vakinhoudelijke bekwaamheidseis aan.
Lesverloop
Ik wilde eigenlijk beginnen met een introductie in de leefwereld maar heb dat toen ik mijn les gaf niet meer gedaan, achteraf had ik dat wel gewoon kunnen doen maar op dat moment leek het me beter om zo snel mogelijk met de les te beginnen omdat de kinderen al vrij geïnteresseerd waren. Ze vinden de geschiedenislessen uit de methode namelijk erg saai en hadden al gehoord dat we niet uit het boek zouden werken waardoor ze gelijk al enthousiast waren. Ik vertelde dat we het die les over Columbus zouden hebben. Ik las een verhaal voor dat ik zelf had geschreven over Columbus en zijn reis en liet ondertussen afbeeldingen zien van wat ik vertelde. Hierna vertelde ik dat ze zelf aan de slag konden gaan. Het was de bedoeling dat ze allemaal een eigen verhaal zouden schrijven over de reis van Columbus. Ieder verhaal zou een stukje uit een dagboek moeten kunnen zijn. Ik gaf elk groepje een ander onderwerp: land in zicht, storm op zee, het thuisfront en voet aan wal. Op basis van die thema’s moesten ze allemaal een verhaal schrijven gebaseerd op de ontdekkingstocht van Columbus, hierbij mochten ze ook een tekening maken. De kinderen gingen enthousiast aan de slag, sommige kinderen liepen wel vast bij het schrijven van het verhaal, die heb ik nog geholpen. Ik heb zelf alle verhalen gelezen en vond dat er echt leuke en goede verhalen tussen zaten.
Het creatief procesmodel
De kinderen begonnen met waarnemen toen ik het verhaal voorlas. Ze luisterden naar wat ik vertelde en keken naar de afbeeldingen. Hierbij hebben ze zich ook gefocust, ze wisten dat ze aandachtig moesten luisteren zodat ze daarna de opdracht goed zouden kunnen uitvoeren. Tijdens het uitleggen van de opdracht van het verhaal schrijven zijn er denk ik veel gaan divergeren, ze bedachten in hun hoofd al veel ideeën over hoe ze het zouden gaan doen. Hierna heb ik voor hun de opdracht gekaderd, ik heb de verschillende groepjes allemaal een ander onderdeel van de reis gegeven waardoor ze hun ideeën weer zijn gaan convergeren. Nu ze allemaal ongeveer een idee hebben bedacht zijn ze gaan verbeelden en experimenteren. In hun hoofd hebben ze bedacht hoe het verhaal eruit komt te zien en dat hebben ze vervolgens op papier gezet. Soms liep een zin niet en moesten ze weer opnieuw beginnen. Ze hebben hun product toen ook vormgegeven en daarna aan mij laten zien, dus gepresenteerd.







