Creative gossip girls
Annelieke-Lotje-Lotte-Kelly-Madelief-Mara
Het verhaal van de creatieve bijdrage
Er was eens een meisje en ze heette Mara.
Ze leefde in een ver land waar iedereen creatief was, maar helaas was haar nulmeting niet wat ze had gehoopt.

Ze was een dromer… ze behoorde tot de leerlingen die zich verwonderen over de opdracht en mogelijke oplossingen. Waarbij ze vaak vergeten anderen te betrekken.
Mara was teleurgesteld, waarom was ze nou niet zo volhardend als de rest?!
Het is een vaardigheid die haar zou kunnen helpen haar doelen te bereiken, doorzettingsvermogen en het ondernemen van interactie met anderen. Dat stond haar te doen om creatief te worden.
Om haar vindingrijkheid op te schroeven ging ze opzoek naar inspiratiebronnen.
Ze had gelezen dat vindingrijkheid, het bedenken van nieuwe dingen of oplossingen, een belangrijke stap was naar het creatief denken.
Dit komt weer handig van pas bij mentale en/of fysieke uitdagingen en onverwachte situaties.
En onhandig was Mara wel, dat creatief denken kon niet snel genoeg komen…
Haar inspiraties schreef ze op in haar digitale dagboek.
Dagen gingen voorbij
Weken verstreken en Mara verloor haar hoop. Hoe ging ze ooit al die creatieve lessen bedenken.
IJsberend liep ze op de overloop, langs de kamers, diep verzonken in haar gedacht. In haar dromen.
Tot dat iets in haar ooghoeken haar deed opkijken. In de kamer aan het einde van de overloop stond een meisje.
Ze stond stil. Mara liep naar haar toe en keek haar aan, het meisje keek terug. Ze zeiden niets.
‘Hoe heet je?’ vroeg Mara. ‘Ik ben Antana’ antwoordde het meisje. En het was weer stil.
‘Wat kom je doen?’, vroeg Mara. ‘Ik weet het nog niet’, zei Antana.
Dat vond Mara gek en ze keek bedachtzaam naar het meisje, wie daar nogsteeds stond.
‘Waarom ben je er dan?’, vroeg Mara vervolgens. Het meisje, Antana, antwoordde: ‘jij hebt mij om hulp gevraagd’.
Nu werd Mara boos, ze vond het meisje raar en vaag.
Ze wilde omdraaien en weglopen maar op dat moment zei het meisje zacht: ‘ik heb iets voor je’.
Mara keek terug naar het meisje. Antana reikte haar hand uit met daarin een boek. Waarop Mara het voorzichtig aan pakte, ze deed het boek open en haar ogen begonnen te stralen.
Antana glimlachte. ‘het zijn mijn creatieve lessen’. zei ze. ‘je mag hem hebben, ik heb het niet nodig.’
Mara staarde in het boek, ze kon het niet geloven. Antana zei: ‘je weet me te vinden wanneer je een nieuwe les nodig hebt’. Mara wilde opkijken en haar bedanken, maar ze was er niet meer… ze was weg.
De eerste les die in het boek stond was een functionele schrijfactiviteit.
Deze les stond in het teken van schrijven met een functie.
Er stond uitgelegd: ‘Het is belangrijk dat de opdracht een functie heeft voor de kinderen omdat dit het voor de kinderen zelf ook zinvol maakt op dat moment.
Ook wek je bij de kinderen enthousiasme, dit is van belang omdat de kinderen hierdoor de leerstof beter onthouden.’
Mara las verder.
De les begon in de leefwereld van de kinderen. Dit houdt in dat de leerstof ontleend wordt aan de werkelijkheid van alledag, dichtbij of veraf. Hierdoor kunnen de kinderen het leren op school koppelen aan wat zij al geleerd hebben of nog leren in het dagelijks leven.
En dat voorkomt systeemscheiding, als kinderen dit dus niet kunnen.
Tijdens de les verschoof de didactische route van leefwereld naar leerling en naar leerstof.
Mara wist dat dit pendelen in een les erg belangrijk was.
Pendelen is namelijk noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de leerlingen de leerstof niet alleen begrijpen, maar er ook zelf betekenis aan geven en de stof kunnen toepassen. Dit alles bij elkaar maakt leren zinvol.
In de les was veelzijdig, Mara’s mond viel ervan open.
Door middel van zoveel mogelijk ideeën bedenken in een brainstorm, oftewel divergeren, worden er in de les stappen gemaakt naar het creatief denken.
Wat super belangrijk is voor een kind omdat het ervoor zorgt dat er nieuwe verbindingen worden gelegd in de grote hersenen.
Daarnaast bevatte de les ook nog eens creativiteit bevorderende factoren, dit zijn componenten die de creativiteit in een klas optimaliseren. Hierdoor is het mogelijk om de motivatie, stemming en het welbevinden van de leerlingen te bemoedigen.
Neem zelf maar eens een kijkje in de les van Antana!
Mara kon niet stoppen met lezen. Ze nestelde zich in een leeshoekje en sloeg het boek vol spanning weer open.
De tweede les was, evenals de eerste, een les waar creatief werd onderwezen.
In deze les werd er de kinderen geleerd hoe ze bewust en met aandacht het verhaal in zich op konden nemen d.m.v. van het zintuig horen. Oftewel de kinderen leerde bezig te zijn met waarnemen op het gebied van horen/luisteren. Ook gebruikte ze hun fantasie ( = verbeeldingskracht) en synthetische vaardigheden, Dat betekent dat de kinderen de mogelijkheid hebben om nieuwe en interessante ideeën te genereren. Dit is van betekenis om de concentratie van de kinderen te bevorderen en te verdiepen.
Mara’s ogen gleden over de woorden alsof ze diamanten zag.
De derde les was een rekenles. ‘Wat was Antana creatief’, dacht Mara. In deze les had Antana zelfs een geheel eigen les bedacht bij een doel uit de methode. Zo sloot ze beter aan bij de leefwereld van de kinderen, wat er voor zorgde dat de kinderen hierdoor verbanden kunnen leggen tussen school en thuis of school en hobby’s. Wat weer zorgt voor zinrijk en onderbouwd leren.
Kijk maar!
De lessen van Antana waren zeker weten creatief onderwijs, vond Mara. Ze pendelde door de didactische route alsof het niets was. Daarnaast was bij elke stap die gezet werd rekening gehouden met het belang van de kinderen.
Mara bladerde door naar de laatste les: creativiteit onderwijzen.
De les was opgebouwd uit d vakken Levensbeschouwing en Handvaardigheid.
Het eerste deel van de les bestond uit een geleide fantasie. Atana schreef: ‘Om de creativiteit van de kinderen te prikkelen heb ik de kinderen hun ogen dicht laten doen zodat ze extra goed konden fantaseren, dit betekent dingen bedenken en voorstellen die nooit echt gebeurd zijn of die je nooit hebt gezien, en bij wijze van ‘hun fantasie voor zich zouden zien’, ook wel verbeelden.
Volgens Robbert Dijkgraaf, president van de koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, is verbeelding van belang voor de wetenschap. Hij is van mening dat dit komt doordat verbeelding meer ruimte bied voor uitzonderlijke ontdekkingen en oplossingen.’
In het tweede deel van de les gingen de kinderen aan de slag om hun geleide fantasie te creëren. Hierbij maakte Atana gebruik van het 9 stappen model van Lydia de Jong of het creatief proces model (CPM). Aan de hand van dit model kun je leerlingen beter begeleiden bij hun creatieve processen.
-
Kaderen: De kinderen krijgen in deze les een opdracht met betrekking tot de maan. De maan is hun kader die in dit geval door iemand anders is bepaald, ik dus. Het kader is de begrenzing van waaruit de kinderen verdere beslissingen gaan nemen. Hier worden hun analytische vaardigheden gestimuleerd. De kinderen worden namelijk aangespoord de opdracht goed te ‘onderzoeken’ en te interpreteren.
-
Waarnemen: Tijdens de geleide fantasie zijn de kinderen heel bewust bezig met het verzamelen informatie. Om dit te doen gebruiken de kinderen vooral praktische vaardigheden. Dit zijn handelingen die met het doen te maken hebben.
-
Verbeelden: Het vormen van beelden van dingen die er niet zijn. Het gebeurt in het hoofd van de kinderen, ze fantaseren en verzinnen. Ook hier zijn de kinderen mee bezig tijdens de geleide fantasie.
-
Focussen: Dit is het aanscherpen van het gebied waar de aandacht zich op gaat vestigen. Door het laten zien van mijn voorbeeld wordt het doel/opdracht voor de kinderen aangescherpt.
-
Divergeren: Voordat de kinderen begonnen met het maken van hun eigen planeet hebben we eerst samen gebrainstormd. Er werden zoveel mogelijk gekke en leuke ideeën bedacht. Er wordt beroep gedaan op de synthetische vaardigheden. Dat betekent dat de kinderen de mogelijkheid hebben om nieuwe en interessante ideeën te genereren, creatief denken.
-
Experimenteren: tijdens deze fase worden mogelijke ideeën uitgeprobeerd. Hier komen ook weer de praktische vaardigheden naar voren. Dit is niet heel erg bewust gedaan door de kinderen omdat ik vooral ‘doeners’ in de klas heb.
-
Convergeren: Uiteindelijk kozen de kinderen een eigen idee, wat ze zelf het meest geschikte plan vonden. Er wordt één idee gekozen waarop je je verder richt. De analytische vaardigheden komen hier aan bod.
-
Vormgeven: Aan de slag! Het product wordt tot stand gebracht. Het gaat dus om het doen, de praktische vaardigheden. (zie de foto’s voor het resultaat).
-
Presenteren: Het uitgewerkt product wordt getoond aan anderen. Om de les af te sluiten heb ik aan het einde van de dag nog even terug gekoppeld naar de opdracht. De kinderen mochten hun werk presenteren in de kring en er iets bij vertellen.
Hierin behoren het kaderen, waarnemen en focussen tot de inlevingsfase. Tot het creatief denken binnen dit creatief proces vallen verbeelden en divergeren. Als laatste zijn experimenteren, convergeren, vormgeven en presenteren onderverdeeld in de uitwerkingsfase.
Mara sloeg het boek dicht, ze was zo verwonderd door de lessen van Atana dat ze alleen nog maar voor zich uit kon staren.
Ze zat in de kamer waar ze Atana had ontmoet en deed haar ogen dicht. Er was één ding wat Mara nog niet snapte…
‘Wat was nou precies het belang van creativiteit in verband met de leerkracht en de ontwikkeling van een kind?’
Mara deed haar ogen open en tegenover haar zat Atana. Ze had een brief vast. ‘dit is het antwoord op je vraag’, zei Atana.
In de brief stond dat volgens een quote van Tim hurson je het denkproces kunt beschouwen als een bootje met twee peddels. Eén peddel stelt creatief denken voor, de andere kritisch denken. Om de boot in een voorwaartse beweging te krijgen moet je beide peddels gebruiken.
Een leerkracht dient hierbij zijn leerlingen te leren peddelen. Als leerkrachten alleen die ene peddel gebruiken kunnen de kinderen zich nooit ontwikkelen voorbij de grenzen van alleen kennis. Creativiteit is een onderdeel van de 21st century skills. Om ons te kunnen blijven aanpassen aan de veranderende maatschappij hebben we creatieve capaciteiten nodig. Kennis is niet genoeg om tot innovatieve oplossingen te komen. Het is belangrijk dat de kinderen deze creatieve denkvaardigheden ontwikkelen om onze maatschappij verder te dragen.
‘Ik geloof dat ik het snap’, zei Mara. ‘betekent dit dat je weggaat?’
‘Ik ben al weg’, zei Atana. Mara lachte en zei: ‘neehoor ik zie je nog’. Er viel een stilte waarbij de twee meisjes elkaar aankeken.
Atana doorbrak de sereniteit en zei zacht: ‘weet je dan niet wat mijn naam betekent…?’ Mara schudde haar hoofd.
‘Mijn naam komt van het Griekse woord ‘Antanáklasi’, dat betekent reflectie’.
Mara was stil.
Had ze al die tijd gepraat met haar eigen spiegelbeeld?
Ze pakte de nulmeting en maakte hem opnieuw, ze kon het niet geloven dat ze zelf zo creatief was geweest. Ze had bewijs nodig!

De uitkomst luidde ‘zeer creatief vaardig’, Mara kon haar ogen niet geloven.
Dit hield in dat ze hoorde bij de leerlingen die opdrachten benaderen op een creatieve manier en de verschillende competenties van creatief vermogen in combinatie weten in te zetten.
Ze was zo blij dat ze besloot haar ‘creatieve zelfportret’ op te schrijven in haar digitale dagboek zodat ze nooit meer kon vergeten hoe creatief het meisje is wat in haar zit.
EINDE
Bronvermelding:
Bode, J. de & Nijman, L. (2014). Hoe bedenk je het?!, creatief denken in het basisonderwijs. Bussum: uitgeverij coutinho
Interate AB o.v.v. InfoNu. (2006-2016). Creatief denken, de basisvaardigheden. Geraadpleegd op 30 maart. http://zakelijk.infonu.nl/diversen/78915-creatief-denken-de-basisvaardigheden.html
Munnik, C. de & Vreugdenhil, K. (2012). Ontwerpen van Onderwijs. Groningen/Houten, Noordhoff uitgevers.
Slot webcommerce BV.(2016). Encyclo. Geraadpleegd op 31 maart. http://www.encyclo.nl
Jong, L. de.(2014). Zicht op creatieve processen. Geraadpleegd op 31 maart. http://www.avans.nl/binaries/content/assets/nextweb/bedrijven-en-instellingen/onderzoek/pabo-partner-in-kennis/zicht-op-creatieve-processen_2pdf.
Dijkgraaf, R. (2011). Het kind, inspiratie, legitimatie en verbinding. Kunst en leren: belang van verbeelding voor de wetenschap. geraadpleegd op 31 maart 2016. http://www.hetkind.org/2012/04/05/kunst-en-leren-belang-van-verbeelding-voor-wetenschap/
Creative commens licentie (2016). WikiHow. geraadpleegd op 1 april. nl.wikihow.com/volhardend-zijn
TNO-rapport(2015). Creatief profiel. geraadpleegd op 1 april. https://bb.avans.nl/bbcswebdav/pid-6032276-dt-content-rid-15662602_2/courses/PABO-1516ABCD-BTCREA-3/profielen%20creatief%20vermogen.pdf